
 
APPENDIX  

 
COUNCIL PROCEDURE RULE 11 
 
 
11.0 QUESTIONS BY MEMBERS 
 
11.1 Questions on Notice 
 

(a) At each meeting of the Council (except the Annual Meeting, any 
Extraordinary Meeting or the Budget Meeting) a continuous period of 
not more than 30 minutes from the commencement of the first question 
shall be available for oral questions.  

 
(b) During question time, a Member may ask the Leader of the Council, the 

Deputy Leader, any Executive Member1 or the Chair of any committee2 
established under Rule 1.1(g), through the Lord Mayor, any question on 
any matter in relation to which the Council has powers or duties, or 
which affects the City of Leeds, or to a Member of the Council who is a 
nominated representative of the West Yorkshire Authorities for 
Integrated Transport, Police or Fire and Rescue, on the discharge of 
the functions of the relevant joint Authority or who has been nominated 
to answer questions about the activities of a company in which the 
Council have an interest.  

 
(c) A question shall not be asked in the absence of the Member in whose 

name it stands unless they have given authority in writing to the Chief 
Executive for it to be asked by some other Member of the Council. 

 
11.2 Notice of Questions 
 

Notice in writing of the question must be given to the Chief Executive before 
10.00am on the Monday preceding the Council meeting.  
 

11.3 Response 
 

(a) Every question shall be put and answered without discussion but the 
person to whom a question has been put may decline to answer.  

 
(b) A Member to whom a question is addressed shall have discretion to 

nominate a Member to answer such question where the Member 
considers that the answer would most appropriately be given by such 
nominee. 

 
 
 

                                            
1 In relation to any matter within their portfolio.    
2 In relation to any matter within the committee’s terms of reference.  



 
 
 
11.4 Form of Response 
 

An answer may take the form of: 
 
(a) a direct oral answer, or where the desired information is contained in a 

publication of the Council or of the relevant Joint Authority or Joint 
Committee, a reference to that publication; or 

 
(b) where the reply to the question cannot conveniently be given orally, a 

written answer circulated to Members of the Council.  Written answers 
wherever possible should be sent out by the Chief Executive within 10 
working days. 

 
11.5 Supplementary Question 
 

The Member who asked a question during question time may ask one 
supplementary question, arising directly out of the original question, but not so 
as to extend question time. 
 

11.6 Expiry of Question Time 
 

Where the answer has not been commenced during question time, it shall be 
answered by written answer circulated to Members of the Council.  If the 
answer to such question has been commenced orally but has not been 
completed within question time it may be completed orally including any 
supplementary to that question and the response thereto. 

 
 


